Hör Jonna Segrén,enhetschef på avdelningen bad på Umeå kommun, om riskerna med att bryta sig in. Foto: SVT

Ungt par bröt sig in på utomhusbad – polisanmäls

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen la ett ungt par ut ett videoklipp på sociala medier där de bröt sig in på utomhusbadet Umelagun. Nu har Umeå kommun polisanmält händelsen.

– Vi vill inte ha någon drunkning där inne ifall det festas och badas under natten. Vi är rädda för skadegörelse och att idéen sprider sig, säger Patrik Samuelsson, avdelningchef fritid och bad, Umeå kommun.

Vid lunchtid på onsdagen hade klippet fått stor spridning, över 17 000 visningar. Där syns en ung kvinna och man som klättrar över stängslet till badet. De fyller bland annat plastpåsar med vatten och använder rutschkanorna på området. Jesper Carlbaum, arbetsledare på Umeå fritid berättar att det händer varje sommar att folk gör intrång på utebaden.

– Det är varmt, kidsen har lite att göra och vill testa gränser. Men det är ett brott, som i det här fallet som lär rubriceras som olaga intrång eller egenmäktigt förfarande. Filmen är länkad till deras konton på sociala medier så de har i princip namngett sig själva, säger han.

På området finns både kameraövervakning och rörelsedetektorer under kvällstid. Foto: SVT

”Alkohol finns ofta med i bilden”

På Umelagun finns kameraövervakning, rörelsedetektorer och vaktbolag som ronderar och tar emot larm när någon bryter sig in. När badet är öppet finns personal där för att livrädda om det händer något. Det kan bli allvarliga konsekvenser av att bryta sig in på nattetid enligt Jonna Segrén enhetschef på avdelningen bad Umeå kommun.

– Risken finns att du gör dig riktigt illa. Det är stenbeläggning och rutschkanor, man kan ramla ner från hög höjd och slå sig. Vid sådana här händelser är det vanligt att man är påverkad av alkohol och känner sig extra modig, säger hon.

För att minska den här typen av händelser ökar kommunen ronderingen av vaktbolagen under sommaren, speciellt när det är fint väder. De lämnar i sin tur rapporter varje gång det gått ett larm.

Paret: ”Vårt samvete har hunnit ikapp oss”

SVT har pratat med paret som bröt sig in på badet och de är ångerfulla.

– Vårt samvete har hunnit ikapp oss. Vi vet att vi har många ögon på oss i sociala medier och hoppas att ingen annan gör samma sak då det är farligt. Vi har skrivit och bett om ursäkt till kommunen och ska gå dit och betala för ett dagspass, avslutar paret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.