• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Hör Boh Westerlund, initiativtagare till tankstationen. Foto: SVT

Unik vätgasstation invigdes i Umeå – men efter explosion i Norge väcks frågor om säkerheten

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges enda tankstation för vätgas norr om Sandviken invigdes i Umeå idag.

Men nu väcks frågor om säkerheten efter en explosion vid en vätgasmack i Norge.

– Vi hade inte kunnat föreställa oss det kunde hända, säger Boh Westerlund, initiativtagare till tankstationen i Umeå.

I måndags skedde en explosion vid en vätgasstation på en norsk bensinmack. Efter explosionen har vätgasföretaget beslutat att stänga alla sina tankstationer i väntan på att utredningen ska visa vad som gått fel.

Idag, tisdag, invigdes den första svenska vätgastankstationen norr om Sandviken, på Västerslätt i Umeå. Men explosionen har väckt frågor om säkerheten.

”Oerhört förvånade”

Boh Westerlund, initiativtagare till tankstationen och VD på bolaget Oazer, menar att tekniken är säker.

– Alla i hela världen som jobbar med detta är oerhört förvånade. Vi hade aldrig kunnat föreställa oss det kunde hända, säger Boh Westerlund och fortsätter:

– Tekniska grejer kan gå fel och man håller på att utreda vad som hänt och det kommer vi alla ta lärdom av.

Thomas Wågberg som är professor i fysik på Umeå Universitet, håller med och tycker tekniken är säker. Han säger också att vätgasdrivna fordon väntas bli allt vanligare de närmsta 20 åren.

– Olyckor händer kring alla tekniker. Men naturligtvis är det viktigt att jobba och sätta upp tankstationer på ett tryggt sätt. Tekniken ska vara trygg att använda, säger Thomas Wågberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.