AnnGerd Töyre är medicinskt ansvarig sjuksköterska inom Umeå kommun. Hon jobbar med att uppdatera kommunens handlingsplan för långa perioder av hög värme. Foto: John Bakke

Flera äldre till sjukhus under hettan – kommunen dåligt förberedd

Publicerad

Umeå kommun har varit dåligt förberedda på den långa period av hög värme som inträffade under sommaren. Därför vill de nu ta fram en ny handlingsplan för hur de ska hantera liknande händelser framöver.

Det är bland annat inom äldrevården och hemtjänsten som problemen har uppstått, berättar AnnGerd Töyrä, medicinskt ansvarig sjuksköterska inom Umeå kommun.

– Vi har ju alltid haft värme under någon period under sommaren, men den här perioden har varit väldigt långvarig. Det är det som ställer till med problem, säger hon.

Har saknat utrustning

I Umeå har tre äldre skickats vidare till sjukvård på grund av värme. Ingen av dem verkar ha ådragit sig några bestående men av värmen, men men läget har ändå varit svårt.

– Det har blivit väldigt varmt i lokalerna och vi har inte haft AC-aggregat eller fläktar i den mån vi skulle ha behövt. Den största risken är att mediciner kan förstöras om de är i för höga temperaturer under en längre tid, säger AnnGerd Töyrä.

Fläktar och klimatanläggningar på lager

Nu jobbar Umeå kommun med att uppdatera sin handlingsplan för långa perioder med hög värme. AnnGerd Töyrä menar att kommunens personal har hanterat situationen väldigt bra, men att det ändå behövs en handlingsplan när nya sommarvikarier ska inskolas.

Inför nästa sommar finns det även ett lager av extra klimatanläggningar och fläktar som kommunen kan sätta in vid behov.

– Bara det gör ju att vi är rustade på ett annat sätt för de veckorna som blir extra varma under sommaren, på det viset har vi ju utrustning nu, berättar hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer