Uppköpsrykten för Boliden

Uppdaterad
Publicerad

Ryktena om att Boliden kommer att köpas upp inom kort har tagit ny fart idag sedan börskursen stigit. Tidningen Dagens Industri pekar ut BHP Billiton, världens tredje största gruvkoncern som den troliga köparen.

Det hett i gruvbranschen just nu, mycket hett. De höga metallpriserna gör att gruvbolag världen över gör enorma vinster. Det gör att de har pengar för uppköp, och den senaste tiden har också storaffärerna varit många bland världens gruvbolag.

Boliden är i sammanhanget en ganska liten aktör. Just nu finns företaget på 57 plats på listan över världens största gruvföretag. Under de senaste månaderna har företaget omgetts av rykten om ett förestående uppköp.

Idag fick ryktena ny fart sedan börskursen hoppat från 128.50 till 137 kronor under dagen för att till sist landa på 143 kronor.

Tidningen Dagens industri pekar ut BHP Billiton Group som den tänkbara köparen. Enligt tidningen skulle det australiensiska bolaget vara berett att erbjuda mer än 200 kronor för varje Bolidenaktie.

BHP är idag världens tredje största gruvbolag och gjorde under förra året en vinst på 45 miljarder kronor, så det är åtminstonde ett företag som har tillräckligt med pengar i kassan för att köpa ett bolag som Boliden.

Idag kom också beskedet om att Boliden investerar 5 miljarder kronor i ett nytt anrikningsverk i Aitik utanför Gällivare, beslut tas slutligen av styrelsen i oktober.

Arne Müller

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.