Arkiv. Foto: Hemavan Tärnaby

Uppmanar besökare att spara vatten i Hemavan

Uppdaterad
Publicerad

Inför påskhelgen uppmanar nu Storumans kommun turister och besökare i Hemavan att vara sparsamma med vattnet.

Vattenförsörjningen i Hemavan är kritisk under besökstoppar så som påsken.

Vattenverket i Hemavan är underdimensionerat och ska bytas ut. Men till dess går nu kommunen ut och uppmanar besökare att spara på vattnet så att det inte tar slut.

Tips på hur du kan spara på vattnet:

  • Duscha kortare tid och stänga av vattnet vid intvålning. Fem minuter kortare dusch kan motsvara en vattenbesparing på upp till 70 liter.
  • Stänga av vattenkranen under tandborstningen. Om kranen stängs av under tre minuter sparas närmare 36 liter vatten.
  • Inte diska under rinnande vatten. Använd diskpropp eller en balja istället. Vid diskning under rinnande vatten i 10 minuter går det åt 120 liter vatten.
  • Fylla disk- och tvättmaskinerna innan de körs. Skölj inte av porslinet i onödan innan det ställs i diskmaskinen och använd gärna kortprogram. Diskmaskinen drar cirka tio liter vatten per disk och tvättmaskinen behöver cirka 50 liter vatten för en tvätt.
  • Ha en kanna vatten i kylen istället för att spola ur kranen en stund för att få vattnet kallt. 12 liter sparar du om du låter bli att spola en minut för att få kallt vatten.

Källa: Storumans kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.