Glada miner när vårdplatserna invigdes i Dorotea. Foto: SVT

Upproret gav resultat – nu invigs vårdplatserna i Dorotea

Uppdaterad
Publicerad

Doroteabornas kamp gav resultat. Efter tre års ockupation invigdes åtta vårdplatser och dygnet-runt-vård på sjukstugan igen.

Landstingets sparpaket 2011 innebar bland annat att akutvårdsplatser skulle dras in. Sparkraven möttes av starka protester från Doroteaborna.Under torsdagen var fullt hus när platserna invigdes. Både ockupanter och Doroteabor kom för att se invigningen. Stämningen var på topp när vårdplatserna invigdes.

Har kämpat hårt

Sonja Danielsson och Linnea Andersson bor båda i Dorotea.

– Det här är toppen. Äntligen är vi framme, som vi har kämpat för det här, säger dom till SVT.

Vad betyder det här för Dorotea?

– Det betyder jättemycket.

Kan känna sig stolta

I tre år ockuperades sjukstugan i Dorotea och det så kallade Doroteaupproret lyckades samla ihop tillräckligt många namn för att landstinget tvingades genomföra kravet på en folkomröstning. En folkomröstning som resulterade i en kraftig majoritet för alternativet att återställa vårdplatserna i Dorotea.

– Det känns overkligt, stort och jättebra att dörrarna äntligen öppnas igen till sjukstugan, säger Simone Granberg, som var mycket aktiv under den drygt tre år långa ockupationen.

Hon tycker också att invånarna i Dorotea ska känna sig stolta över att de åtta vårdplatserna öppnas.

– Jag tror inte att det här resultatet hade uppnåtts utan ockupationen, säger Simone Granberg.

Anita Isaksson har jobbat på sjukstugan i många år.

– Det känns fantastiskt att det finns kvalificerad vård här nu, den möjligheten ska finnas på orten där man bor, säger hon.

Dygnet-runt-vård

Idag, torsdag, invigdes åtta vårdplatser med dygnet-runt-vård vid Dorotea sjukstuga. Kommunen ansvarar för fyra korttidsplatser och landstinget för fyra platser för patienter som kräver mer vård. Kommun och landsting har ett gemensamt kostnadsansvar.

– Det känns bra att inviga gemensamma vårdplatser i Dorotea. Vårt fortsatta fokus läggs nu på arbetet att tillsammans nå slutmålet, att samla våra kompetenser inom vård och omsorg under samma tak i ett gemensamt kompetenscenter, säger landstingsstyrelsens ordförande Peter Olofsson (S) i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.