Christer Hedlund, vd för Maxmoduler i Lycksele är beredd att hjälpa andra företag att frakta med tåg, om deras egen satsning slår väl ut. Foto: Jan Färingö/SVT

Uppsving för trähustillverkare i norr

Uppdaterad
Publicerad

Byggboomen i Sverige gör att det går bra för tillverkare av trähus och huskomponenter i norra Sverige. Det visar en kartläggning som SVT har gjort av några av de större företagen.

Maxmoduler i Lycksele jobbar i en speciell nisch inom byggbranschen. Företagets största produkt är manskapsbodar som används vid byggarbetsplatser. På tre år har företaget fördubblat både omsättning och personal och tillväxten har fortsatt.

– Nu bygger vi ut fabriken och tar in ytterligare några personer. Från den första september är vi 56 personer som jobbar här, säger vd:n Christer Hedlund.

Så sent som för tre år sedan hade han bara 15 arbetskamrater i företaget.

LÄS MER: Forskare: Trähus skapar jobb i glesbygden

Detta är bara ett av flera exempel på att det går bra för branschen. De verkliga tungviktarna är de norrbottniska trähustillverkarna Älvsbyhus och Lindbäcks bygg. Företaget ökade antalet anställda med 100 personer under förra året. Bygget av en helt ny fabrik, som ska vara färdig i slutet av året, pågår i hamnområdet Haraholmen, utanför Piteå.

LÄS MER: Norrlands största trähus till Umeå

Under förra året ökade företagets omsättning med 160 miljoner till strax under en miljard. Ungefär lika mycket ökade omsättningen för den andra stora trähustillverkaren, Älvsbyhus. Efter några år med röda siffror gjorde företaget nu en vinst på 250 miljoner kronor.

Även fönstertillverkaren Snidex och trägolvtillverkaren Baseco i Sorsele kan se tillbaka på ett ekonomiskt bra år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.