”Oftast är det ensamma personer som drabbas men vem som helst kan bli lurad”, säger Mikael Ahrtzing på polisens bedrägericenter. Foto: Bertil Ericsson / TT

Polisen om romansbedrägerier: ”Man blir lurad på både kärlek och pengar”

Uppdaterad
Publicerad

Lagom till Alla hjärtans dag gick polisen ut med en varning gällande romansbedrägeri. För att känna igen en romansbedragare finns det vissa tecken att hålla utkik efter.

– Romansbedrägeri är vanligt och det är läskigt eftersom det får sådana oerhörda konsekvenser. Vi har sett många tragiska fall där människor blivit skuldsatta, belånat huset och känner sig lurade. Det värsta är att man blir lurad på både kärlek och pengar, säger Mikael Ahrtzing, förundersökningsledare på Bedrägericenter.

Enligt deras expertis håller bedragarna till på olika plattformar. Det är vanligt att bedragaren letar upp ensamma människor eller hittar sina offer på olika digitala mötesplatser.

– Oftast är det ensamma personer som drabbas men vem som helst kan bli lurad. Bedragarna är experter på vad de gör och varje steg är noggrant uttänkt.

Mikael Ahrtzing berättar vidare om hur bedragarna försöker bygga upp en tillit till sina offer. Samtalen kan pågå i flera månader och när sanningen kommer fram brukar många offer känna skam.

– Det tar hårt på folk och jag att tror det finns ett stort mörkertal där ute. Tyvärr är dessa brott svårutredda eftersom pengarna redan är borta.

Så skyddar du dig

Enligt polisen finns det flera sätt att minimera risken när man hittar kärleken online.

Gör en namn och bildsökning då bedragaren ofta använder falskt namn och stulna bilder. Prata alltid med personer i din omgivningen för att få åsikter om chattarna.

När personen ber om pengar ska du titta särskilt på språkbruket. Här kan bedragaren använda sig av färdiga och välformulerade texter men svara slarvigt på följdfrågorna. Om du misstänker att dina pengar gått till en bedragare ska du genast kontakta banken och göra en polisanmälan.

Det här kännetecknar en bedragare

• Bedragaren vill ofta driva kommunikationen till en mer privat plattform som till exempel Whatsup.

• Personen väljer ofta ett förtroendeingivande arbete som till exempel läkare eller inom det militära. Det är också vanligt att personen säger sig jobba utomlands.

• De kan verka charmiga till en början och överöser ofta sina utvalda med mycket kärlek i form av komplimanger. Relationen brukar också gå fort fram.

• Förr eller senare kommer bedragaren be om pengar. Vanligtvis brukar detta ske när någon form av ”kris” uppstår. Bedragaren kan ha färdiga och välskrivna texter skrivna som de använder när det momentet inleds.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.