– Men detta förutsätter bra förhållanden.
På Telias driftstörningskarta är det röda fläckar över områden längs E12 nära norska gränsen i Storumans kommun. Det är mobiltelefonin som drabbats av störningar och det är begränsad eller ingen täckning i området. Så har det varit sedan den 7 januari, alltså i 21 dagar, och byborna i området är trötta på problemen.
– Ja det är lite problematiskt. Om man håller på med lite affärsverksamhet och kundkontakter då det är inte alls bra. Vi är ju heligt förbaskad på sånt där, säger Stellan Burman som bor i Umasjö.
– Det som är värst tycker jag är säkerhetsaspekten. Det har varit så kallt och blåsigt och nästan storm ibland, det är inte att leka med när man är ute. Gamla pensionärer som tippar över, då vet vi vad som sker – de får ingen hjälp. Det är det allvarligaste med det här.
Isras orsaken
Anledningarna till störningarna är enligt Telias informationsansvarige, Hans G. Larsson, en kombination av kyla och vind.
– Det är en kombination av orsaker att det tagit lång tid. I grund och botten beror det på att en antenn har blivit skadad på grund av att is har rasat ner.
På sådana här master med radiolänk finns det snöskydd och ibland israsskydd men det har inte hjälp vid den här masten.
– Det är uppenbart att det inte fungerat i det här fallet. Det har varit bekymmersamt med mycket hårda vindar och en kyleffekt som gjort att det blivit svårt för teknikerna att vara ute och jobba i området.
Erbjuds kompensation
Enligt Stellan Burman har informationen från kundtjänsten varit bristfällig men de har lovats ersättning i form av en månads abonnemangskostnader.
– Men det är inte det det handlar om egentligen. Det handlar om säkerhet och tillgänglighet. Det förstår vem som helst att det inte är bra det där. Det är mycket irriterande, säger han.
Så här långa telefonavbrott är ovanliga men just det här området har tidigare drabbats av problem och nu ska antennen repareras.
– Jag vet att det har varit bekymmer med den här radiolänken tidigare, bland annat i mars i fjol var det problem. Vi har vidtagit en del åtgärder under året där vi bland annat har bytt antenner och förbättrat de snöskydden som finns, säger Hans G. Larsson på Telia.
– Den här händelsen gör ju att vi kommer att titta ytterligare på om det går att förbättra med fler israsskydd och liknande. Det är en svår terräng och svåra förhållanden på vintern. Vi vill att det här ska vara så driftsäkert och funktionssäkert som möjligt men teknik är teknik så jag kan inte garantera att det inte händer igen men vi jobbar på att det ska bli så få störningar som möjligt.
Uppdatering:
Försöket att laga antennen har dragit ut på tiden ytterligare. I stället för tisdag väntas nu problemen vara avhjälpta på onsdag klockan 18.00.