Uteblivna löner, hot och utfrysning: Hård kritik mot Subway i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort antal anställda på smörgåsbaren Subway på Kungsgatan i Umeå protesterar nu mot vad de tycker är usla arbetsförhållanden. Enligt Hotell och restaurangfacket bryter företaget mot kollektivavtalet på punkt efter punkt och nu kommer facket att kräva skadestånd.

Björn, Anton, Amanda, Caroline och Ann har fått nog. Enligt dem har deras arbetsgivare brutit mot kollektivavtalet på en rad punkter under flera år. Det handlar bland annat om uteblivna, försenade eller felaktiga löner och semesterersättning. Och när de engagerat sig fackligt har de blivit utfrysta och till och med hotade om uppsägning, berättar de anställda.

– Arbetsmiljön är ju urusel. Jag trodde inte att det såg ut så här på svensk arbetsmarknad 2008, säger Björn Högberg, en av de anställda som nu sagt upp sig.

– Grunden är att de skrivit på ett avtal som de inte följer. Och när man påpekar det så blir man utsatt för hot, mobbing, diskriminering. Det har till och med förekommit helt ogrundade hot om polisanmälan och om uppsägning, säger Björn Högberg.

De flesta har slutat

Totalt är det 14 av 18 anställda på Subway i Kungspassagen i Umeå som är kritiska. De jobbade alla tillsammans under hösten. Nu har de flesta slutat och fler tänker säga upp sig.

För det är en rad andra missförhållanden som också fått dem att reagera:

– Felaktiga scheman, som bryter mot regler om dygnsvila, veckovila och för korta arbetspass

– Felaktig OB-ersättning, dvs för lite ersättning vid obekväm arbetstid

– Obligatoriska personalmöten utan lön

– Bara EN uppsättning med arbetskläder

– Arbetsmiljöarbetet fungerar inte alls på arbetsplatsen

Vad säger du till dom som tycker att ni gnäller?

– Gnälla och gnälla, det handlar ju om att tecknar man ett avtal så är man förbunden enligt svensk lag att följa det här. Det är det enda vi krävt. Det tycker inte jag är gnäll, säger Björn Högberg.

Försvinner in i lagret

Ägaren heter Amir Bozaghian och det är hans bror Meissam som är butikschef. När Västerbottensnytt vill intervjua dem för att de ska få bemöta kritiken så försvinner de in i lagret.

Istället hänvisas frågorna till en kvinna, Emma Karlsson, som uppges vara ekonomi- och personalansvarig. Men hon kan inte svara på när hon blev personalansvarig eller hur många anställda hon har ansvaret för.

– Jag vill börja med att säga att vi är med i facket och alla förändringar som har skett i den här butiken har gjorts i samband med facket. Jag kan tyvärr inte gå in på specifika fall om vad som hänt, säger Emma Karlsson.

Kommer det att bli så framöver att kollektivavtalet följs på alla punkter?

– Vi har alltid följt kollektivavtalet och kommer alltid att göra det, säger Emma Karlsson.

Men på Hotell och restaurangfacket är namnet ”Emma Karlsson” helt nytt.

– Hon har inte varit med på någon förhandling och det namnet har aldrig nämnts. Och går man in på arbetsförmedlingens hemsida så finns hon inte alls nämnd som personalansvarig, säger Ulf Forsling, ombudsman på HRF, Hotell och restaurangfacket.

Ekonomi- och personalansvarig säger att alla förändringar de har gjort har gjorts i samarbete med facket. Stämmer det?

– Det stämmer inte. I dagsläget har de inga förändringar gjort, det är våran syn. De brister vi har påtalat så har inget åtgärdats ännu, säger Ulf Forsling.

Facket kräver skadestånd

Facket kommer nu att kräva skadestånd.

-Det är skrämmande det som pågår i Umeå. Ungdomarna som jobbar där har blivit utsatta för våld och hot, så vi ser allvarligt på det här, säger Ulf Forsling.

Vad skulle du vilja att arbetsgivaren gjorde i det här läget?

– Först och främst följa ett ingånget avtal. Sen respektera sina anställda. Inte se dom som penga-maskiner utan se dom som delaktiga i arbetsprocessen som får ha en egen vilja och va självständiga människor. För som det är nu finns det ingen respekt från arbetsgivarens sida mot de anställda överhuvudtaget, säger Björn Högberg.

Ägaren kommenterar

Västerbottensnytt har vid upprepade tillfällen försökt få Meissam eller Amir Bozaghian att ställa upp på en intervju. Under måndagseftermiddagen valde Amir Bozaghian att höra av sig och säger till Västerbottensnytt att företaget inte bryter mot kollektivavtalet och att alla förändringar görs i samråd med facket. Han kan inte kommentera specifika fall, eftersom det pågår förhandlingar.

Maria Brändström

Fakta Subway

Det finns 28 274 restauranger i 86 länder över hela världen.

I Sverige finns 30 restauranger. I Västerbotten ligger två av dem i Umeå och en i Skellefteå.

Restaurangerna ägs av så kallade franchisetagare, som får använda namnet och affärsidén mot att de betalar royalty till huvudkontoret.

Nationalencyklopedin och www.subway.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.