• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Hör aktieprofilen om fuskanklagelserna. Foto: SVT

Utpekad aktieprofil nekar till misstänkt fusk i sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

En aktieprofil som på nätet pekas ut för att haussa specifika aktier i småbolag, vilket kan vara olagligt, nekar till alla anklagelser.

– Det är inte rätt att hänga ut mig på det här sättet, jag vill ha upprättelse, säger mannen när SVT nyheter Västerbotten träffar honom.

Nyligen gick Dagens Industri ut med uppgifter om att en aktieprofil utreds av Ekobrottsmyndigheten misstänkt för grov marknadsmanipulation. Enligt källor till SVT nyheter har personen också varit med i chattgrupper som kan ha organiserat hausse av aktier.

– Det stämmer inte. Sättet jag jobbar på skiljer sig från andras. Jag tar inte emot betalning från bolag, kommenterar mannen.

Han förnekar all inblandning i misstänkt brottslighet och säger också att han inte blivit kontaktad av Ekobrottsmyndigheten.

– Men jag har själv ringt dem efter det här och sagt att de är välkomna hem till mig och ta en kaffe närsomhelst. De får utreda mig hur mycket de vill, kommenterar aktieprofilen.

Tar hjälp av advokat

Han har också anlitat advokat för att få hjälp att hantera uppgifterna som tidningen gått ut med.

– Jag har precis kommit in i det här och har svårt att i dagsläget ge några fler kommentarer än att jag reagerar starkt på utpekandet, säger advokat Hans Sundberg.

I klippet berättar aktieprofilen vilket ansvar han tycker att han tar för de småsparare som känner sig lurade. Han har själv ingenting emot att gå ut med sitt namn och bild men SVT nyheter har ändå valt att i det här skedet anonymisera för att inte göra ett utpekande i onödan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.