Foto: Mikael Assmundsson, SVT / Region Västerbotten

V kritiska mot regionens möte på Grand Hotel i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Västerbottensdagarna på Grand Hotel firar 30 år i Stockholm. Idag invigdes eventet som pågår under tre veckor. Samtidigt kommer protester hemifrån när Vänsterpartiet drar igång en alternativ träff.

Idag invigdes, som vanligt i januari, Västerbottensdagarna i Stockholm. Det är 30:e året i rad som olika aktörer från länet under tre veckor samlas i huvudstaden för att knyta kontakter och byta erfarenheter. Arrangörer är Region Västerbotten.

Kvar i Västerbotten finns Vänsterpartiet inom Region Västerbotten som i flera år motsatt sig arrangemanget. I år ordnar de en alternativ träff i Umeå – Alternativa Grand.

– Vi tycker inte att det är meningsfullt att satsa pengar på ett arrangemang nere i Stockholm på Grand Hotel. Vi tycker inte skattemedel ska gå till det, säger Gudrun Nordborg (V).

”Kostar runt en miljon”

Enligt regionråd Peter Olofsson (S) står regionen för invigningskostnaden, men inget annat under de tre veckorna. Omkring 300 gäster deltar i själva invigningsceremonin. 

– Det här har ju inte legat på landstinget tidigare utan på gamla Region Västerbotten, men det är runt en miljon som det läggs på den, säger Olofsson som själv inte deltar på grund av en konferens.

Hör mer i klippet om kritiken och vad skattebetalarna får tillbaka.

Fakta bägge arrangemangen

Västerbotten på Grand Hotel arrangeras för 30:e gången och pågår i Stockholm fram till 8 februari. Arrangör är Region Västerbotten i samarbete med Skellefteå Kraft och Sparbanksstiftelsen Norrland. Tidigare har länsstyrelsen varit samarbetspartner, men de drog sig ur ifjol.

Syftet är att knyta kontakter och dela erfarenheter som gynnar Västerbotten. Årets tema är ”Det hållbara ledarskapet”.

Så här motiverar Region Västerbotten temat på sin sajt: 

”I tider av polarisering, av osäkerhet och många gånger ogästvänligt debattklimat är det viktigare än någonsin med ett tryggt, tydligt, modigt ledarskap – ett hållbart ledarskap”. 

Alternativa Grand arrangeras för första gången och pågår under en enda dag, på Kafé Station och Gotthards krog i Umeå på lördag 25 januari. Eventet är öppet för alla och kommer fokusera på feminism och frågor med tydligt klassperspektiv.

– Vi kommer fokusera mycket på facklig kamp och feminism, säger Lisa Krutrök som är politisk sekreterare för Vänsterpartiet på Region Västerbotten. 

Hon utlovar föreläsningar, poesi, musik och mingel.  Bland gästerna syns till exempel vänsterledaren Jonas Sjöstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.