Foto: SVT

Vad tycker du om skolförslagen för Umeå? Tyck till i vår chatt!

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommun har tagit fram förslag på ny skolstruktur fram till 2031. Senast torsdag 15 oktober kan man som allmänhet tycka till på kommunens hemsida. Nu undrar vi – vad tycker du om förslagen, hur påverkas ditt barns skola?

Vad tycker du om förslagen? Tyck till i vår chatt!

Pinnat inlägg

Hej och välkomna till SVT:s chatt om skolförslagen i Umeå. Kommunen har tagit fram förslag på en ny skolstruktur fram till 2031.

Senast torsdag 15 oktober kan allmänheten tycka till på kommunens hemsida. Nu undrar vi – vad tycker du om förslagen? Hur påverkas ditt barns skola?

Dela gärna med dig av dina tankar och erfarenheter här. Du kan vara anonym när du kommenterar. 

Håll gärna dina kommentarer korta. Långa inlägg kortar SVT av utrymmesskäl.

Hej och tack för era synpunkter! Nu avslutar vi chatten för natten!

Olga Karlsson • Hur tänker egentligen politikerna ?? Hur kan man bara lägga ner byaskolerna!!Tänk på alla barn som har diagnoser och föräldrarna menar på att mitt barn ska gå i en vanlig skola fast barnet skulle må bättre i en mindre klass . Ang byaskolorna låt dom leva kvar , stackars föräldrar som kanske ha 3-4 barn får ha barnen på olika skolor. Nä skärper politiker utan låt bli byaskolorna och Grisbacka skolan

Tomas Lundberg • Hög tid att befria kommunerna från ansvaret för skolorna,det måste till regleringar som klart definierar elevers lika rätt oavsett var man bor i landet. Kommunerna ska inte behöva välja och prioritera mellan verksamheter i välfärden.

Maria • I er redovisning om förändringar finns inte Bräntbergsskolan med. Innebär det att skolans organisation förblir oförändrad, eller?

Hej Maria. Bra fråga. Jag har inte detaljkoll och reportern som gjort jobbet har gått hem för dagen. Men som svar på din fråga hänvisar jag till den här texten som återfinns i listan över skolor där förändringar föreslås: ”Listan innehåller alla skolor där någon slags förändring är föreslagen. De skolor där inga åtgärder planeras står inte med”.

Landsbygdsbo • Räcker det inte med bilköer in til Umeå på morgonen, förstår att miljöpartiet nu vill öka avgasutsläppen genom att tvinga föräldrar att köra sina barn in till stan istället för att de går kvar på sina byskolor och vi får väl smog i Umeå när man såsmåningom smalnar av nuvarande bilvägar genom stan. Spekulationerna går varma, är det för att man så gärna vill få in mer skatteintäkter från bensinskatten som man vill tvinga landsbygdsborna in till stan, det blev ju inte tillräkligt med intäkter från plastskatten? Ska ni inte effektivisera ännu mer och sätta alla barn i Umeå kommun i samma skola och ha en lärare per årskurs så blir det ju riktigt billigt och bra!

Att värna om både människor och miljö, det kan vi skjuta på fram till nästa val, den som spar han har.

Anna • Håller med "pappa", förslaget är skandalöst och ett styckmord på skola och landsbygd. Istället kanske man bör tänka på vem det är som producerar maten som ni har på bordet varje dag, kan det möjligtvis vara barnfamiljer och behövs dem egentligen?

Erik • Otroligt korkade förslag vi kan inta ha fler vita och och icke-vita i samma skolor, nån måtta få det vara!

Ulrika • Som vanligt vill man bestraffa de som bor på landsbygden, värdelöst förslag. Vi som bor på landsbygden betalar ju också skatt, men all service ges endast till de som bor i stan. Dessutom kommer kvaliten sjunka på utbildningen när man vill pressa in fler elever och minska på antalet lärare. Det kanske är dags att flytta från Umeå kommun. Ledande styre säger sig satsa på offentlig sektor men i praktiken gör man uppenbart tvärtom.

Elisabeth • Som alltid så vill politiker lägga ner och pressa ihop.

Gör istället..
Mindre klasser.
Lärare som kan fler ämnen för färre klasser.
Ordning och reda i skolan.
Utbilda föräldrar så de tar ansvar för sina stökiga barn.
Nej till mobiltelefoner i grundskolan. Finns ingen anledning att de tillåts på skoltid.

Avskeda all administrativ personal som inte behövs. Alla som är omplacerade på påhittade jobb så sparar ni mer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer