Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Kanske dags att byta till vinterdäck” – hör SVT:s meteorolog Nils Holmqvist om den snö som väntas komma. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Snön på väg in över Sverige – kan komma en decimeter

Uppdaterad
Publicerad

Nu är snön på väg till norra delarna av landet. SVT:s meteorolog Nils Holmqvist varnar för att det kan komma omkring en decimeter under torsdagen.

– Nu har ni bara några dagar på er att byta till vinterdäck, säger han.

Nu gör snön entré i norra delarna av landet och i Västerbotten för första gången denna höst. Enligt SVT:s meteorolog kommer ett snöfall att dra in på torsdag och sedan leta sig vidare uppåt i landet under helgen.

Det berör framförallt fjäll- och inlandet i Jämtland, Västerbotten, Västernorrland och Norrbotten. Även Dalarna kan få snö.

– Det ska komma tillräckligt med snö för att man ska kunna krama en snöboll, säger Holmqvist.

Även kusten kan få snö i veckan.

– Det kommer kallare luft, vilket gör att det kommer snö i fjällen och inlandet. Under torsdagen blir det troligen regn vid kusten. Men när det drar vidare drar det ner kallare luft och då kan det komma snö även vid kusten, säger han.

Kan komma klass 1-varning

Nils Holmqvist flaggar för att det kan bli besvärligt i trafiken. Eventuellt kan det komma en snövarning senare i veckan från SMHI.

– Det kan vara hög tid att byta till vinterdäck. Det kommer lite större mängder, men blöt snö. Den kan lägga sig och orsaka trafikproblem, säger meteorologen och fortsätter:

– Det är bra att följa läget och och se hur det utvecklar sig, om man är beroende av trafiken och bilen. Om man är modig kan man skippa vinterdäck och låta bilen vara en dag, men i inlandet får man ställa in sig på att köra med vinterdäck torsdag till söndag.

Lågtrycket kan passera sydligare

Det finns också en chans, menar meteorolog Nils Holmqvist, att snöfallet drar sig hela vägen ner till mellersta Sverige.

– Lågtrycker kan passera snabbare och sydligare. Vilket då även skulle ge snö i norra Svealand, men i så fall betydligt mindre mängder, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer