Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se bilderna från översvämningen. Foto: SVT

Gata i Umeå översvämmad – skola stänger

Uppdaterad
Publicerad

Delar av Björnvägen på Marieområdet i Umeå översvämmades på fredagsmorgonen på grund av en vattenläcka. Vattnet på Mariebergsskolan har stängts av och skolan och förskolan måste nu stängas.
– Vi har fullt upp med att ställa in för dagen, säger biträdande rektor Catharina Brandtén.

En vattenledning som skadats eller spruckit är orsaken till vattenläckan. Den kommunala gatujouren har ryckt ut för att bekämpa vattnet.

– Det är en vattenledning som är 30 cm i diameter, så det är en större ledning, säger Johan Sjödin och betonar att det är stora vattenmassor som nu läckt ut.

– Om ledningen är helt av, vilket vi inte vet nu, så är det cirka 70 liter vatten i sekunden som läcker ut, det blir väldigt mycket vatten, säger Johan Sjödin.

”Tur i oturen”

I samband med lagningsarbetet uppstod en annan skada som gör att även en del av hushållen på Rådjursstigen är utan vatten.

– Det kommer vara en del arbeten där och vi vill uppmana dem som kör i området att man får vara uppmärksam och ta det försiktigt, säger Johan Sjödin.

Johan Sjödin säger att det var bra att läckan inträffade på morgonen när folk var ute och kunde upptäcka vattenmassorna.

– Vi hade helt klart tur i oturen, hade det varit på natten kunde det ha blivit mycket värre.

Lägenheter ska kontrolleras

I nuläget finns ingen prognos för när reparationsarbetet är klart.

– Vi hoppas vara klara under dagen eller tidigt i kväll, säger Johan Sjödin.

Det är oklart hur många hus som kan ha skadats. En större del av fastigheterna i området ägs av kommunala bostadsbolaget Bostaden.

– Vi kommer att göra en fuktkontroll i alla lägeheter där vi tror att vatten kan ha trängt in, säger Urban Holmberg, skadesamordnare vid Bostaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer