Delad bild. Till vänster: person håller mobil inomhus. Till höger: vinterlandskap med tallskog.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag har jättesvårt att se några fördelar, utöver att man tjänar pengar på att avverka” – se docenten Lars Lundqvists kritik mot den planerade avverkningen i Kullaskogen och Vakins vd som svarar på kritiken. Foto: SVT

Vakin vill hugga ner Kullaskogen – skogsexperten sågar argumenten

Uppdaterad
Publicerad

Vakin vill avverka i den populära Kullaskogen utanför Umeå. Ett av argumenten är att skogen annars kommer att växa igen – men det sågas av skogsexperten från SLU.

– Om man lämnar den här skogen så kommer den att se ungefär likadan ut i flera decennier, säger Lars Lundqvist som är docent i skogsskötsel.

Den eventuella avverkningen i Kullaskogen fortsätter att engagera. I en intervju med SVT Nyheter Västerbotten uppgav Robert Hansson som är vd för det kommunala bolaget Vakin att igenväxning är ett av skälen för att avverka.

Får kritik

Detta ifrågasätter Lars Lindqvist, docent i skogsskötsel vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå.

– Tallskog ändrar inte karaktär eftersom den inte växer igen på det sättet, det vet vi eftersom vi har gamla försöksytor som har lämnats och de ser likadana ut idag som på 1920-talet, säger han.

Han menar däremot att skogen kommer att bli tätare om man avverkar eftersom man då är skyldig att få igång föryngring, som ganska snart blir en tät ogenomtränglig ungskog. 

Vd:n: ”Är inte specialist”

Vakin:s vd har svårt att kommentera kritiken.

– Det kanske är så, jag är inte specialist på området, säger Robert Hansson.

Mark- och miljödomstolen prövar just nu den planerade avverkningen och dom väntas komma i början av maj.

Det här är Kullaskogen

Kullaskogen ligger nordväst om Umeå och är ett välanvänt friluftsområde samt viktigt renbetesland. Skogen ligger inom Vindelälvsåsens vattenskyddsområde, som är en av Sveriges största grundvattenresurser.

Både Länsstyrelsen och Naturskyddsföreningen har genomfört inventeringar i området och konstaterat att delar av skogen har höga naturvärden som är värda att bevara.

Området rymmer sandtallskog och för att bevara bestånd med biologisk mångfald i sandtallskog föreslår Skogsstyrelsen hyggesfria avverkningar, vilket också kan bidra till att gynna rörligt friluftsliv och rennäring.

Källa: Skogsstyrelsen, Länsstyrelsen Västerbotten, Sveriges lantbruksuniversitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.