Kommunala Vännäs fastigheter väljer nu att köpa ett 40-tal lägenheter från det privata bolaget Franklin fastigheter. Foto: SVT, Tommy Forsgren

Vännäs går mot strömmen – ökar allmännyttan

Publicerad

Det kommunala bostadsägandet minskar totalt sett i Västerbotten – men i Vännäs ser det ut att öka. Kommunala Vännäs fastigheter väljer nu att köpa ett 40-tal lägenheter från det privata bolaget Franklin fastigheter.

Per Lundqvist, vd för Vännäs fastigheter, säger att det skulle ge bolaget hyresintäkter på 2,7 miljoner kronor.

– Vi behöver fler lägenheter och det är bra att ha lägenheter i olika prisnivå, inte bara nytillverkade. Vi vill att allmännyttan ska växa eftersom Vännäs växer, säger han.

Affären kommer kosta det kommunala fastighetsbolaget 28 miljoner kronor men Per Lundqvist menar att köpet kommer göra att man får tillgång till ännu fler byggrätter framöver.

Ökande befolkning: ”Generationsväxling och stor inflyttning”

Per Lundqvist konstaterar att befolkningen i Vännäs ökar. I veckan fattades det beslut om en ny förskola.

– Det är en generationsväxling och samtidigt stor inflyttning, ca 100 personer per år, och vi vill följa med i den takten så att det ska kunna finnas lägenheter att välja mellan, säger han.

På sikt vill man ha omkring 1000 lägenheter, idag finns cirka 600.

– Vi planerar förutom det här förvärvet att bygga punkthus vid älven, helst ett per år, säger Per Lundqvist.

Köpet måste godkännas av politikerna i kommunfullmäktige som hålls den 29 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.