Foto: SVT.

Kommunen införde rökfri arbetsplats – så gick det

Uppdaterad
Publicerad

Som en del i att Västerbotten skulle ha världens friskaste befolkning år 2020 så bestämde Vännäs kommun år 2011 att den skulle bli en rökfri arbetsplats och enligt kommunen själv är det många som slutat med tobak.

Under 2011 bestämde kommunfullmäktige i Vännäs att man skulle vara en rökfri arbetsplats. Kommunen tog bland annat in en hälsocoach och hade föreläsningar. Sedan valde kommunen att arbeta i ett mer långsiktigt projekt som drog igång 2014.

Karin Eriksson, personalutvecklare på Vännäs kommun, säger att folk i början först hade synpunkter på om kommunen verkligen kunde bry sig om ifall medarbetarna rökte eller inte.

– Vi kan inte bestämma över vad de gör på sin fritid, men på arbetstiden kan vi det. Rökfri arbetsplats gäller alltså på arbetstiden och inte under exempelvis lunchen, säger hon.

Enligt kommunens egna enkätundersökningar har projektet rökfri arbetsplats gått bra. Cirka 1100 personer är anställda av kommunen och 2018 var det 845 stycken som svarade på enkäten. 

Hör Karin Eriksson berätta om framgången i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.