Vänsterpartiet sträcker nu ut en hand till Socialdemokraterna i Umeå om att styra kommunen tillsammans. Men frågan är om Socialdemokraterna tar den? Foto: SVT

Umeå: V vill styra med S

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet sträcker nu ut en hand till Socialdemokraterna i Umeå om att styra kommunen tillsammans. Men frågan är om Socialdemokraterna tar den?

Ulrika Edman, gruppledare för Vänsterpartiet, vill se ett närmare samarbete mellan partierna.

– Socialdemokraterna måste välja, Hans Lindberg kan inte få både Anders Ågren och Ulrika Edman, säger Edman (V).

Val 2018 – #dinröst

Socialdemokraternas kommunalråd, Hans Lindberg, menar att det är för tidigt att säga något om ett samarbete med V.

– Alla förslag är öppna nu. Vi har haft valtekniskt samarbete med flera partier säger Lindberg.

Många ur S tveksamma till V

Men många ledande socialdemokrater är tveksamma till Vänsterpartiet. S och V har samarbetat tidigare med gemensam budget under två perioder – då blev det bråk inför öppen ridå och mycket turbulens. Det handlar om att få igenom budgeten och vem om styr i nämderna. Att släppa några av ordförandeposterna i nämnderna kan betyda stöd från andra partier. Lennart Holmlund styrde under ett år på en centerbudget.

”Haft en ganska jobbig mandatperiod bakom sig”

I oktober skall allt vara klar för då sammanträder det nyvalda fullmäktige. Socialdemokraterna har mindre än 30 procent av platserna i fullmäktige och nu är frågan vilka de ska ta hjälp av. Statsvetaren Magnus Blomgren menar att det är en spännande fråga.

– I Umeå har man haft en ganska jobbig mandatperiod bakom sig för dom här två partierna. Så här finns säkert mycket att diskutera om för att komma överens. Men jag skall inte döma i den diskussion. Det får dom göra själva, säger Blomgren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet