Foto: SVT.

Var tredje idrottselev skadad

Uppdaterad
Publicerad

Elever på Sveriges riksidrottsgymnasier drabbas i hög utsträckning av idrottsrelaterade skador. Det visar preliminära siffror från Karolinska institutet och Riksidrottsförbundet.

Studien genomförs just nu med över trehundra utfrågade elever och resultatet är oroväckande. Hela 33 procent upplever sig gå med någon form av skada.

– Varje morgon när jag vaknar upp så känner jag efter. Hur känns kroppen? Finns det något problem? Hur känns baksida lår? Hur känns hälsenorna? Så är det varje morgon, säger Västerbottenstalangen och mellandistanslöparen Robin Rohlén.

Idrottsskador

Många känner smärta under träningspass

Rohlén är bara en av de unga lovande talanger som ständigt brottas med skador. Skadorna började visa sig under tiden han studerade på riksidrottsgymnasiet i Umeå.

Han har haft mycket problem med baksida lår och hälsenor.

Utöver de 33 procent som idag upplever sig skadade är det 27 procent som också upplever smärta till följd av skadorna under träningspass eller tävlingar.

Studien genomförs på över trehundra elever vid Sveriges riksidrottsgymnasium och är just nu i ett tidigt skede.

Skadestatistiken kan därför komma att ändras efter att ytterligare data tilkommer.

”Värsta fienden är du själv”

– När vi väl har kartlagt och vet hur det ser ut, då vi kan gå in med åtgärder, säger Anna Frohm som är en av forskarna bakom studien och även är idrottsmedicinskt ansvarig på riksidrottsförbundet.

– Åtgärderna kan variera från individuella insatser till bättre tränarutbildning, berättar Frohm.

Robin Rohlén:

– Den värsta fienden kan vara du själv. Du kanske borde ta en extra vilodag när kroppen inte känns hundra, men det är svårt att låta bli att träna, säger han.

Fakta

Fakta: Idrottsskador

27% upplever smärta under idrottsutövning på grund av skadeproblem.

33% upplever sig inte kunna träna och tävla fullt ut på grund av skada.

20% försämrad prestation pga skada

17% minskat träning pga skada

21% kan inte delta fullt ut, på grund av skadeproblem.

Siffrorna är preliminära och baserade på vad 300 ungdomar svarat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrottsskador

Mer i ämnet