I Västerbotten uppger 33 procent av de intervjuade lantbrukarna att de tänker utöka sin verskamhet under kommande treårsperiod. 12 procent uppger att de tänker upphöra eller minska produktionen. Detta är ett trendbrott jämfört med förra året då förhållandet var det motsatta – då var andelen som tänkte lägga ned eller minska större än de som planerade att utöka.
Lantbruksbarometern visar också att ungefär var femte lantbrukare i länet planerar att investera i byggnader under det närmaste året.
– Vi märker av att vi får många förfrågningar om just det. Det finns en framtidstro och många planerar för investeringar i båsplatser och byggnader, berättar Stig-Lennart Nilsson, affärsrådgivare vid LRF Konsult i Umeå i ett pressmeddelande.
Tvärtemot förra året är andelen mjölkproducenter i Västerbotten som tänker öka sin produktion större än de som planerar att lägga ned eller minska. Var tredje mjölkbonde i länet uppger att de tänker utöka verksamheten inom tre år.
Det framkommer i årets Lantbruksbarometer, den största årliga undersökningen av tillståndet i svenskt lantbruk. Totalt har 3 807 lantbrukare med mer än 20 hektar intervjuats av SIFO på uppdrag av LRF, Swedbank och LRF Konsult under perioden 11 januari ? 7 februari 2010.
Mjölkbönder vill utöka
I riket som helhet uppger 27 procent av mjölkbönderna att de tänker utöka sin verksamhet inom en treårsperiod. I Västerbotten är motsvarande siffra 33 procent, medan 12 procent uppger att de tänker upphöra eller minska produktionen. Detta är ett trendbrott jämfört med förra året då förhållandet var det motsatta – då var andelen som tänkte lägga ned eller minska större än de som planerade att utöka.
Lantbruksbarometern visar också att ungefär var femte lantbrukare i länet planerar att investera i byggnader under det närmaste året.
– Vi märker av att vi får många förfrågningar om just det. Det finns en framtidstro och många planerar för investeringar i båsplatser och byggnader, berättar Stig-Lennart Nilsson, affärsrådgivare vid LRF Konsult i Umeå.
Hälften kan betala löpande utgifter men inte mer
Allt fler lantbrukare i Sverige uppger att de nätt och jämnt får företaget att gå ihop eller att det ofta går med förlust. I årets Lantbruksbarometer instämmer nästan var tredje av lantbrukarna i Sverige i det påståendet. I Västerbotten har lantbrukarna klarat sig något bättre. Här är det ungefär var fjärde som har svårt att få lantbruksföretaget att gå ihop. Nästan hälften av lantbruksföretagarna i Västerbotten beskriver lönsamheten med att det räcker till löpande utgifter.
– Mjölkföretagen står för en stor andel av produktionsjordbruket i Västerbotten. Även om Norrmejerier i likhet med andra sänkt sitt avräkningspris har det ändå varit högre än övriga i Sverige. Därför har mjölkbönderna hos oss klarat sig bättre, säger Stig-Lennart Nilsson.
Många bönder i Sverige menar att lönsamheten nu inte kan bli mycket sämre och förväntningarna inför 2010 stiger. Då tror 40 procent av lantbrukarna i Sverige att lönsamheten kommer att förbättras.
Nio av tio känner konsumenternas förtroende
I Västerbotten tycker så många som 88 procent av lantbrukarna att de har konsumenternas förtroende, vilket är den största andelen i landet. Motsvarande siffra för riket är 73 procent.
Bland länen i norra Sverige återfinns också de bönder som är mest intresserade av att sälja sina produkter lokalt eller regionalt. Störst andel bönder som vill att mer av deras produkter ska säljas som närproducerat finns i Västernorrland (82 procent) följt av Västerbotten och Jämtland (79 procent). Riksgenomsnittet är 69 procent.
Bönderna i länet fortsätter att trivas på jobbet. Hela 98 procent säger att de trivs ganska eller mycket bra med jobbet.
Karin Wiechel