Jan-Olof Nordström, samordnare för Ideellt forum inom Svenska Kyrkan. Foto: SVT

Ny utbildning för ideella ledare

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för frivilligarbete växer i landet. I höst startar Strömbäcks folkhögskola en kurs för dem som vill bli bättre på att leda ideellt arbete.

Det finns en stor vilja att utföra frivilligarbete. Varannan svensk jobbar eller har jobbat med frivilligt engagemang.

–  Det är dubbel nytta, för inte nog med att arbete blir utfört, människor mår väldigt bra både mentalt och fysiskt av att vara engagerade och jobba ideellt. Det ger mening och glädje, säger Jan-Olof Nordström, samordnare för Ideellt forum inom Svenska Kyrkan.

I höst är han med och startar en kurs för dem som framöver ska leda ideella krafter.

– Vi har väldigt många som räcker upp handen och är beredda att göra en insats ideellt, och det är viktigt med bra ledarskap men också till exempel juridisk kunskap för de som ska arbetsleda. Det finns mycket att vinna på att vi är rustade.

Ökat behov

Jan-Olof Nordström menar att det i framtiden kommer att finnas ett ökat behov av ideella krafter.

Han ser vissa risker med att ideellt arbetande människor nyttjas där det kanske främst är kommun eller stat som bör göra jobbet.

– Vi behöver en stark välfärd för att kunna ha ett starkt civilsamhälle. Därför bör vi vara tydliga. Samarbeta men inte ersätta för då kan kommuner el landsting få för sig att skära ner för att vi gör ett gott jobb och det är inte meningen. Vi ska komplettera varandra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.