Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jenny Olsson berätta varför Vårdförbundet säger upp samverkansavtalet. Foto: Stefan Brännström/SVT

Vårdförbundet säger upp avtal med Region Västerbotten: ”Jättestor markering”

Uppdaterad
Publicerad

Vårdförbundet har sagt upp samverkansavtalet med Region Västerbotten.

– Nu har vi markerat för arbetsgivaren att vi har fått nog, säger Jenny Olsson, ordförande för Vårdförbundet Västerbotten.

Avtalet omfattar drygt 3000 medlemmar som arbetar för regionen, bland annat barnmorskor, sjuksköterskor biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor.

När avtalet har löpt ut i februari kommer Region Västerbotten behöva kalla vårdförbundet för all information och förhandling via medbestämmandelagen.

Vårdförbundet: ”Arbetsgivaren har redan bestämt allting”

Anledningen är, enligt Vårdförbundet, regionens ovilja att samverka i frågor som handlar om bemanningskrisen och arbetsmiljön.

– När vi kommer till våra samverkansmöten så har arbetsgivaren redan bestämt allting utan att ta in våra synpunkter, säger Jenny Olsson och menar att samtalsklimatet har hårdnat.

Största avtal inom regionen

Samverkansavtalet är ett medbestämmande- och arbetsmiljöavtal mellan arbetsgivare och en facklig organisation där dialog och medarbetares inflytande är basen. Avtalet som löper ut den 25 februari har varit det största avtalet som Vårdförbundet har haft med Region Västerbotten.

– Vi kan inte samverka med en arbetsgivarpart som konsekvent slår dövörat till när det gäller medlemmars arbetsmiljö och -villkor, säger Jenny Olsson, ordförande för Vårdförbundet Västerbotten.

Region Västerbotten: ”Beklagligt”

Vårdförbundet har underrättat politikerna och HR-direktören Kia Ronnhed på fredagseftermiddagen efter ett möte där samarbetet utvärderats.

– Vi tycker att vi har haft ett bra samarbete, säger Kia Ronnhed.

Hur känns det?

 – Det känns beklagligt. Jag tycker att det känns tråkigt att de väljer att göra det i det läget som är nu, säger Kia Ronnhed och menar att beslutet kom som en överraskning då regionen har lagt fram förslag på förbättringar för samarbetet.

I klippet hör du Jenny Olsson och Kia Ronnheds reaktioner kring avtalsuppsägningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Västerbotten

Mer i ämnet