Vårdgarantin en lek med siffror

Uppdaterad
Publicerad

Vårdgarantin är en chimär, en lek med siffror för att uppfylla politiskt ställda mål. Det säger idag en distriktsläkare i Umeå som dessutom tycker det är överdrivet att alla oavsett åkomma ska kunna träffa en läkare inom en vecka.

Som det ser ut inom primärvården i Västerbotten idag så uppfyller inte alla vårdcentraler vårdgarantin. Bland annat att patienter som behöver läkarvård ska få det inom sju dagar. Fredrik Landström som är distriktsläkare menar att vårdgarantin är något av en illusion – en lek med siffror.

– Det är väl ingen hemlighet att det handlar om att fylla i bokningsunderlaget rätt så att man klarar av vårdgarantin. Jag har till och med gått en liten kurs arrangerad av landstinget där vi lärt oss fylla i siffrorna. Inte oärligt men på ett sätt där vi frågade patienerna om de kunde vänta med läkarbesök så vi kunde glida undan vårdgarantin, säger distriktsläkare Fredrik Landström.

”Det är överdrivet”

Enligt landstingets statistik från januari i år om tillgänglighet inom sju dagar så upfylls vårdgarantin i bästa fall till 97 procent och i sämsta fall till 50 procent vid de olika vårdcentralerna i Västerbotten. Och strategen vid landstinget menar att det behövs något av en attitydförändring hos befolkningen.

– Om sökmönstret är så att man söker för saker som man kanske kunde klara att hantera själv så får man en belastning på vården som inte skulle behövas, säger Eva Grahn som är strateg vid Västerbotens Läns Landsting.

– Det är överdrivet att alla måste träffa en doktor inom en vecka. Man borde ha rätt att göra en medicinsk prioritering redan i telefon eller en första bedömning hos sköterska och säga att ett patientfall kan vänta, säger Fredrik Landström.

– Om vårdgarantin syftar till att de som behöver vården bäst också får komma till en läkare snabbt då är den bra. Men om vårdgarantin inkluderar att vård ska vara tillgänglig för alla oavsett faktiskt medicinskt behov, då är den inte så bra, säger Eva Grahn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.