Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är super” – hör vad Pia Lindh och hennes kollegor tycker om att delade turer ska skrotas Foto: Berno Jonsson/SVT.

Vårdpersonalen i Sävar: ”Delade turer skulle ha slopats för länge sedan”

Publicerad

Beskedet om att delade turer ska slopas inom äldreomsorgen i Umeå kommun möttes av stor glädje vid boendet Bruksbacken i Sävar.

– Systemet med delade turer skulle ha avskaffats för länge sedan. Ganska värdelöst om man har familj, då det innebär väldigt långa dagar, så vi välkomnar det här beslutet, säger Gunnel Kriström som är skyddsombud.

Delade turer kan innebära att man jobbar förmiddag, sedan får man ledigt tre timmar för att sedan komma tillbaks och jobba till sena kvällen.

– Flera av oss bor ute i byarna så man hinner inte hem på den lediga tiden heller. Slopar vi delad tur så tror jag nog att vi alla får mera ork för det här jobbet, säger Moa Jonsson som är vårdbiträde.

Ordförande kritisk

Beslutet om att skrota de delade turerna togs i äldrenämnden av Vänsterpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna. Både Miljöpartiet och äldrenämndens ordförande, socialdemokraten Carin Nilsson, är kritiska till beslutet.

– Det är olyckligt att beslutet fattats utan att det finns en finansiering. Det kommer att kosta 155 miljoner att ta bort de delade turerna, pengar vi inte har. Vi vill istället öka grundbemanningen successivt och att personalen på varje enhet själva får bestämma hur schemat ska se ut, säger Carin Nilsson (S).

Hör mer om vårdpersonalens reaktioner på beslutet i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Västerbotten
Mer Nyheter