Foto: TT

Vårdpersonalen på NUS ska avlastas

Uppdaterad
Publicerad

Ett antal vårdavdelningar vid Norrlands universitetssjukhus blir först ut att införa vårdnära service (VNS) i större skala. Det innebär att servicepersonal får i uppdrag att avlasta vårdpersonal med uppgifter som inte kräver vårdutbildning.

Införandet ska leda till en bättre arbetsmiljö och minskad stress för vårdpersonalen som får mer tid att fokusera på patienterna.

– Det handlar om att använda rätt kompetens på rätt plats, säger Eva Quist Engström, projektledare.

Nu ska Geriatriken, Medicinsk akutvårdsavdelning och Strokecentrum införa vårdnära service på försök under ett år. Sedan ska projektet utvärderas och  tanken är att konceptet på sikt ska införas på fler enheter inom landstinget.

Nu pågår ett arbete med att inventera vilka arbetsuppgifter som servicepersonalen ska avlasta vårdpersonalen med.

– Just nu kartlägger vi hur många tjänster det kan röra sig om. Vi kommer att annonsera tjänsterna i början av mars och vi hoppas ha servicepersonalen på plats så snart som möjligt efter det, berättar Eva Quist Engström i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.