Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kan man säkra sin egendom? – beredskapshandläggaren Christer Forsberg berättar om vårfloden och riskerna. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Vårfloden är igång i Västerbotten – skapar lokala problem på vägar

Publicerad

Vårfloden har kommit igång i Västerbottens kustland och delar av inlandet. På vissa platser skapar vattenflödet problem i form av avstängda vägar och vattenhinder.

– Just nu är det ingenting att vara orolig för, men brukar man drabbas av översvämningar är det bra att ha koll på sin fastighet, säger Christer Forsberg, beredskapshandläggare på länsstyrelsen.

Den snörika vintern som passerat i Västerbotten hade kunnat leda till en kraftigare vårflod i år, men tack vare att avsmältningen redan börjat i skogslandet förutspår Christer Forsberg en normalvårflod.

– Om skogslandet och fjällen smälter av samtidigt blir det problem, men just nu smälter det av fint i skogslandet. I de stora, reglerade älvarna är det inte vårflodsnivåer ännu, säger han.

Översvämmade vägar

Den vårflod som ändå pågår märks främst längs vägar i form av svaga körbanor och kanter. I exempelvis Ånäset, Jörn och Tjärn utanför Skellefteå har vägar tidigare stängts av på grund av översvämningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.