Genrebild. Foto: TT

Varg rev flera renar – drivs nu söderut

Uppdaterad
Publicerad

Den varg som rivit ett tjugotal renar i Kikkejaurs samebyar i Norrbotten är på väg söderut mot Malå sameby i Västerbotten.
– Kommer den in i vår renhjord och börjar härja hos oss så polisanmäler vi länsstyrelsen i Norrbotten för att de har drivit den hit, säger Lennart Stenberg som är rovdjursansvarig i Malå sameby

Det var i förra veckan som vargen som tros vara av finskt eller ryskt ursprung upptäcktes i västra och östra Kikkejaurs samebyar, i Arvidsjaurs kommun, där den hann riva ett tjugotal renar. Flera samebyar begärde skyddsjakt på vargen.

– Vi gick in och gjorde en störning och då förflyttade den sig söderut och så hade vi koll på den ett par dagar innan värsta snöfallet kom, berättar Kjell Sundvall som är chef för, fältenheten vid länsstyrelsen i Norrbotten.

Kan polisanmäla länsstyrelsen

Snöfallet gjorde att man tappade kollen på vargen men under måndagen var ytterligare en grupp från länsstyrelsens fältenhet i Norrbotten ute för att lokalisera den aktuella vargen. Nu är oron stor hos i första hand Malå sameby men också andra närliggande samebyar i Västerbotten för att vargen ska hitta deras renhjordar.

– Vi anser att det inte ska finnas någon varg överhuvudtaget i renskötselområdena och därför måste vi markera ordentligt och göra polisanmälan, säger Lennart Stenberg som är rovdjursansvarig i Malå sameby.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer