Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kan inte garantera säkerheten” – hör Karin Gottfridsson, gatuchef kommunen. om varför man stänger isvägen. Foto: Berno Jonsson/SVT

Varierat isläge inför påsk i Västerbotten – oro i fjällen: ”Gått upp tidigare än normalt”

Uppdaterad
Publicerad

Påsklov är högsäsong för pimpling eller skoterkörning på isen. Men isläget i Västerbotten varierar stort och det gäller att kolla upp läget innan man ger sig ut. I Lycksele har man stängt isvägen och i Saxnäs finns en rädsla inför påsken.

– Det här är en av de stora högtiderna då det kommer mycket folk. Jag är mycket orolig, säger Magnus Johansson, boende i Saxnäs.

I Sorsele uppger kommunjägaren Magnus Bidner att isarna är relativt bra.

– Vi har haft några kallperioder och det är fruset på ställen där det inte brukar vara det. Men självklart ska man vara observant, säger han.

I Saxnäs, Vilhelmina kommun, är det svag is och vakar på vissa ställen på Kultsjön. Detta eftersom kraftverksdammen släppt på vatten.

– Vi har vakar som går upp varje år på två ställen. I år har det gått upp tidigare än normalt. Förra helgen stoppade jag ett par som var på väg mot ett av områdena, säger Magnus Johansson, boende i Saxnäs.

”Det är ett område stort som en fotbollsplan med tunn is, minst”, säger Magnus Johansson. Det mörkare partiet på isen visar var en av vakarna är på Kultsjön. Foto: Magnus Johansson

”Tidigare än normalt”

Tidigare markerades riskområden upp och varnade för svag is. Men det har inte gjorts i Kultsjön de senaste åren.

– Under årets lopp har det inträffat många olyckor och jag har plockat upp både levande och döda ur vattnet, säger Magnus Johansson.

– Det bästa är att hålla sig efter lederna och prata med oss som bor här.

I Lycksele ser isläget överlag bra ut på sjöar men på älven har kommunen stängt isvägen.

– Det brukar gå fort när det börjar. Älven är strömmande vatten. Vi brukar stänga den när det inte längre är säkert. De finns de som fortfarande går, men det är på egen risk, säger Karin Gottfridsson, gatuchef i Lycksele.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.