Västerbottensteaterns konstnärlige ledare Bobo Lundén och vd Fransesca Quartey. Foto: Svt

PO Enquists ”Musikanternas uttåg” först ut i Sara kulturhus

Uppdaterad
Publicerad

Västerbottensteatern blir den första någonsin som sätter upp PO Enquists ”Musikanternas uttåg”. Och världspremiären blir i Sara kulturhus i Skellefteå som ska vara färdigbyggt och invigt till hösten 2021.

Teaterns vd Fransesca Quartey och konstnärlige ledaren Bobo Lundén presenterade nyheten i Sjön, Hjoggböle, på gården intill det gröna huset där författaren PO Enquist växte upp.

– Vad kan väl passa bättre än att ta PO Enqvist i handen in i Sara kulturhus med en berättelse om denna brytningstid, framhöll Fransesca Quartey utanför det omskrivna bönhuset som idag huserar författarbyns utställning om bland andra Enquist.

– Vi börjar i vår egen trädgård och odlar lokalt. Detta är en historia som många tycker måste berättas, säger Bobo Lundén som arbetat med den i flera år.

Efter välsignelsen från författaren själv skrevs kontrakt för ganska precis ett år sedan och sedan dess har han arbetat med manus. Premiären är planerad till november 2021.

I klippet berättar Lundén varför det är så viktigt för Västerbotten att göra berättelsen om framväxten av arbetarrörelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.