Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Plötsligt hade vi hundratusentals björkpollen över Umeå” säger forskaren Christos Katrantsiotis som visar pollenfällan på universitetets tak. Foto: Elin Moberg/SVT

Värmen orsakar pollenchock i Umeå: ”En explosion”

Uppdaterad
Publicerad

Värmen har dragit fram över landet och detta har fått halterna av björkpollen att skjuta i höjden. I Umeå steg pollenhalterna rejält på bara en timme.

– Jag blev överraskad. Det är en explosion av björkpollen. Från att inte haft någon pollen alls hade vi plötsligt hundratusentals björkpollen, säger Christos Katrantsiotis, forskare på Umeå universitet.

Pollensäsongen kom igång ovanligt tidigt i Västerbotten, redan i början av mars hittade man pollenkorn i luften.

Samtidigt visar nya siffror som E-hälsomyndigheten tagit fram åt Nyhetsbyrån Siren att allt fler svenskar har besvär av pollen. Försäljningen av receptfri allergimedicin i landet har ökat med strax över 20 procent på fyra år.

De höga nivåerna om björkpollen i Umeå beräknas nu bestå i två till tre veckor.

Hör Christos Katrantsiotis, som är ansvarig för pollenmätningarna vid Umeå universitet, beskriva chocken när han skulle läsa av mätaren i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.