Bild från en solig vinterdag i Skellefteå december 2017. Foto: TT, Tomas Oneborg

Värmen stiger fort i Skellefteå: ”Blivit betydligt mildare”

Uppdaterad
Publicerad

Det europeiska journalistnätverket EDJNet har analyserat hur medeltemperaturen ökat i europeiska städer så finns Skellefteå med på listan där värmen stigit mest – över 2,5 grader på hundra år.

Det visade sig att denna undersökning innehöll brister – se vår rättelse här.

Europeiska journalistnätverket EDJNet har sammanställt en topplistan över städerna där medeltemperaturen stiger mest. Där ligger fem av tio i Sverige, och en av dem är Skellefteå, det rapporterar P4 Västerbotten. 

– Det är något vi som varit med några år också upplever. Inte minst under vintertid, att det blivit betydligt mildare, säger projektledare Niklas Sirén vid Kiruna Sustainability Center till P4 Västerbotten.

I Skellefteå, Sundsvall, Östersund och Luleå har medeltemperaturen stigit med över 2,5 grader sedan år 1900. I toppen hittar vi Kiruna där det stigit med 3,4 grader enligt analysen. Per Undén på SMHI säger till radion att sammanställningen bekräftar klimatforskarnas bild av att klimatförändringarna går fortare ju längre norrut man kommer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.