Foto: SVT arkiv

Betydande lavinfara i fjällen

Uppdaterad
Publicerad

Den betydande lavinfaran i Västra Vindelfjällen och Södra Lapplandsfjällen har förlängts till tisdag kväll. Hård vind och snöfall på 15-20 centimeter har byggt instabila snöflak. Två laviner utlösts också längre söderut under söndagen, i Sälenfjällen.

Det är snöiga och blåsiga vädret gör att det bildas instabila snöflak med drevsnö på Södra Lapplandsfjällens västliga sluttningar. Även i Västra Vindelfjällen bildas det instabila flak med drevsnö på fjällens nordvästliga sluttningar.

Problemen drabbar främst kalfjäll, men kan även finnas i lägre terräng. Varningarna gällde först till söndag kväll, förlängdes sen till måndag kväll och har nu förlängts ytterligare en gång till tisdag kväll. Fortsatt hård vind och i Södra Lapplandsfjällen fortsatt kraftigt snöfall bygger på drevsnöflaket, enligt Lavinprognoser-sajten.

Drevsnö även i lägre terräng

Söndagens hårda väder har gjort att man klarat färre observationer ovanför trädgränsen, vilket ökar på osäkerheten i prognosen. Bedömningen är dock att det bara krävs lätt belastning, som av en skidåkare, för att utlösa en lavin.

Dessutom kan det finnas drevsnö även i lägre terräng, och man bör undvika drevade sluttningar brantare än 30 grader och hellre stanna på flackare mark i skogen.

Lavin i Sälenfjällen

Efter kraftigt snöfall även i Sälenfjällen natten mot söndag, utlöstes två laviner inom skidanläggningens område i Sälen på söndag förmiddag. De gick i ett avspärrat område under en lift, då två skidåkare åkte in i området.

Efter ett räddningspådrag konstaterades att ingen person dragits med i snöskredet. Fjällräddare på platsen avråder från att vistas i brant terräng där just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.