”Ett ganska stabilt läge i fjällen” – hör Mojo Andersson berätta i klippet. Foto: Berno Jonsson, SVT.

Varnar för lavinfara och svaga isar inför påsken i Västerbottens län

Uppdaterad
Publicerad

Inför påsken råder det lavinfara i västra Vindelfjällen och södra Lapplandsfjällen. Länsstyrelsen varnar också för svaga isar och uppmanar allmänheten att inte ge sig ut på istäckta sjöar och vattendrag.

Trots länsstyrelsens varningar ger Fjällsäkerhetsföreningen i Tärna-Hemavan lugnande besked om isarna i fjällen, men däremot inte i skogslandet. Och lavinfaran finns kvar i hela Vindelfjällen.

– När det gäller lavinfaran så är varningen berättigad men det är inga problem om man håller sig efter lederna. Isarna här i Vindelfjällen är också helt säkra utom längs själva Umeälven där det är öppet vatten och vissa andra ställen där det är strömmande vatten, säger Mojo Andersson från Fjällsäkerhetsföreningen i Tärna-Hemavan.

– I skogs- och inlandet kan det också vara svaga isar då snön kom tidigare där och det inte hann frysa på ordentligt, säger Mojo Andersson.

Hör mer om risken för laviner och svaga isar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.