Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör barnmorskan Karin Afzelius om att behöva ta från sin lediga tid för att gravida ska få föda hemma. Foto: Linnea Vennström/SVT

Västerbotten en av få regioner som erbjuder hemförlossning – tvingas neka majoriteten

Publicerad

Umeå är en av två städer i landet där regionen erbjuder gratis hemförlossning. Men de flesta gravida blir nekade – trots att de uppfyller kraven.

– Vi hänvisar till privata alternativ, säger Michael Wikström.

På Umeå Universitetssjukhus kan födande få sin hemförlossning regionfinansierad. Det finns 15 frivilliga barnmorskor i Umeå som kan bistå vid en hemfödsel. Men hemförlossningen måste ske på barnmorskans fritid.

– Tyvärr finns ingen annan lösning i dagsläget, det är brist på barnmorskor, säger Michael Wikström, avdelningschef förlossningen Umeå.

Fler vill föda sitt barn hemma. Men regionen har inte tillräckligt med resurser för att bevilja alla ansökningar – något som gör att allt fler gravida söker sig till privata alternativ.

– Det finns ett större önskemål än vi kan uppfylla, säger Michael Wikström.

Hänvisar till privata alternativ

Regionen bistår ungefär två hemförlossningar per år, vilket inte alls motsvarar efterfrågan.

– Det är jättetråkigt, i den bästa av världar ska man kunna välja det här, säger Michael Wikström.

Hör barnmorskan Karin Afzelius om vad som krävs för att få sin hemförlossning via regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.