Foto: SVT/Illustration: Saitec Engineering

Västerbottens första faunabro ska hjälpa djuren över E4

Publicerad

Länets första faunabro börjar byggas utanför Djäkneboda, Robertsfors kommun, i höst. Det är en bro för att renar, älgar och rådjur ska kunna ta sig över E4 på ett säkert sätt.  

Just nu pågår breddning av E4:an i Robertsfors kommun. Viltstängslen på båda sidorna om vägen förhindrar viltolyckor men det hindrar också renar och andra djur att ta sig mellan olika betesmarker.

Därför bygger Trafikverket nu två så kallade faunabroar. Den första byggs redan i höst. Förhoppningen är att viltolyckorna på sträckan ska minska.

– Vi har en sameby i området som har sin vinterbetesmark mot kusten och det är jätteviktigt att de kan passera. Tidigare har vi blivit tvungna att stänga av E4:an när de ska passera med sina hjordar, säger Pia Törrö, projektledare på Trafikverket.

Räcke mot trafikljudet

Faunabron kostar uppskattningsvis 25 miljoner kronor och kommer stå klar under 2022. Bron kommer att ha ett räcke i trä för att skydda djuren från synintryck och ljud från trafiken.

Se skisser på bron och hör hur det är tänkt att djuren ska börja använda den i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.