Västerbottensnytt avslöjar: Nytt parti i Storuman

Uppdaterad
Publicerad

Nu bildas ett nytt parti i Storuman. Det heter Kommunlistan och bildas efter missnöje med kommunens högsta ledning.

Tre vänsterpartister är initiativtagare till det nya partiet Kommunlistan, Håkan Fjell, Ronny Nyström och Erold Westman. Med sig har de ytterligare ett 50-tal personer, enligt egen uppgift från alla partier.

Missnöje ligger bakom

Bakom bildandet av Kommunlistan ligger ett missnöje med den politik som förts i Storuman.

– Det är själva kommunledningen vi är missnöjda med. Kommunalrådet och vice kommunalrådet. För många frågor har blivit för långdragna, säger Erold Westman till Västerbottensnytt.

Storuman har sedan valet styrts av en allians där de borgerliga partierna ingått tillsammans med vänsterpartiet.

Kommunlistans representanter säger sig inte ha några speciella hjärtefrågor de vill driva – utan allt som är bra för Storuman ska finnas på dagordningen. Erold Westman nämner till Västerbottensnytt att näringslivsfrågor, skolfrågor och kortare beslutsvägar i politiken är något som han vill jobba för.

Missnöjet med kommunledningens agerande gäller till exempel IT-frågan i kommunen, och nationalparksfrågan – där det har tagit tid att komma fram till beslut.

Ett slags politiska vildar

De tre vänsterpartisterna sitter kvar på sina poster i kommunfullmäktige, men i framtiden inte för vänsterpartiet alltså. Ett slags politiska vildar.

– Ja, det kallas väl det, men vi har väl varit ganska vilda tidigare också, säger Erold Westman.

Men någon ambition att styra kommunen har Erold Westman inte. Istället vill han bidra till att politiken i kommunen förnyas och föryngras.

– Vi vill ju egentligen få in ungdomar. Jag tycker inte det räcker med varannan damernas, det behövs yngre människor i politiken också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.