Foto: Ur dokumentären ”Tempelriddaren”

Västerbottningar prisas för arbetet kring buddisttemplet i Fredrika

Uppdaterad
Publicerad

Kampen för ett buddisttempel i Fredrika har varit lång och mött många hinder – bland annat en thailändsk statskupp och bedrägeri.

Nu resulterar arbetet i att flera Västerbottningar får fredspris.

– Jag känner mig hedrad att buddisterna utsett mig till det här priset, säger Bert Rune Dahlberg, Åseles förre kommunalråd.

Bert Rune Dahlberg är en av de prisbelönta på årets World peace Awards, som i år hålls i Stockholm. Det är Buddhistiska föreningen Sverige och Europas Buddhister som delar ut priset. Även SVT Västerbottens medarbetare Jan Färingö och Ola Holmström får pris för dokumentärfilmen “Tempelriddaren” som följer arbetet.

– Buddisterna ser det som att vi från ett kristet land dykt in i- och försökt skildra detta arbete, då jobbar man för freden. Med att överbrygga olika kulturer och religioner, säger Ola Holmström.

Arbetet med buddisttemplet startade 2004 och templet var tänkt att bli Europas största, men bakslagen har varit många. Se turerna kring tempelbygget i Fredrika i klippet ovan!

Se hela dokumentären på SVT Play.

Pristagare – Filmproducenterna Ola Holmström och Jan Färingö samt exekutiv producent Anna Svensson. Foto: Privat

World peace awards

World Peace Awards delas ut av organisationen World Peace Sweden. I Stockholm över helgen arrangerar de en konferens för världsfred. Evenemanget stöttas av ett antal organisationer världen över. Flera är buddistiska, men många också icke-religösa. Den gemensamma nämnaren är arbetet för världsfred.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.