Genrebild. Västerbottningarnas skulder hos Kronofogden har ökat till nästan 980 miljoner kronor. Foto: Jessica Gow, TT

Västerbottningarnas skuld till Kronofogden växer

Publicerad

Skulderna i de svenska hushållen har ökat snabbt de senaste åren.

I Västerbotten lånades det totalt för närmare en miljard kronor förra året.

Svenskarnas totala skuld till Kronofogden har ökat, även om antalet skuldsatta personer minskar, enligt en sammanställning som Visma gjort med hjälp av statistik från Kronofogden. Av 21 län i Sverige har skulden ökat i 16 av dessa, och så är fallet även i Västerbotten. Västerbottningarnas totala skuld till Kronofogden har ökat med två procent sedan förra året, och idag uppgår den totala skulden till totalt 980 miljoner kronor.

Bortsett från bolåneskulder, så har lånen för konsumtion vuxit i snabb takt under senare tid.

– Några av orsakerna bakom den ökade skuldsättningen är oförutsedda händelser och överkonsumtion, säger Magnus Månsson, VD på Visma, i ett pressutskick.

Svårt med ekonomin under sommaren

För många är det särskilt tufft att få ekonomin att gå runt under sommarmånaderna, då semester ofta innebär högre utgifter än normalt.

En tillfällig lösning blir då kortsiktiga lån, för att kunna konsumera.

– Under sommaren är det viktigt att inte lockas med i konsumtionshetsen. Istället för semesteraktiviteter finansierade genom konsumtionslån, så finns det massvis med kostnadsfria alternativ som kan ge minst lika mycket sommarkänsla, säger Magnus Månsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.