Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Västra länken anses ha många allvarliga brister. Nu ska Trafikverket åtgärda dessa, genom att lägga ut på entreprenad igen. Se mer i klippet. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Västra länken väntas öppna om ett år – Trafikverket får åtgärda bristerna

Uppdaterad
Publicerad

Västra länken väntas öppna hösten 2024. NCC vägrar åtgärda de brister som finns på sträckan – istället ska Trafikverket göra det.

– Det vore oansvarigt av oss och fel mot skattebetalarna att ta vägen i drift när den inte är godkänd och med så många fel, säger Tomas Ek, projektledare vid Trafikverket.

Nyligen underkändes Västra länken-sträckan mellan Avion och Klabböle under slutbesiktningen. Nu är det klart att det kommer att dröja ytterligare ett år innan vägen kan tas i trafik.

– Det är självklart tråkigt att behöva göra detta då vår ambition alltid har varit att öppna vägen så fort som möjligt. Men det har vid flera besiktningar visat sig att vägsträckan inte motsvarar de specifikationer som avtalats. Det är helt enkelt för många och för allvarliga brister och entreprenören har meddelat att man inte har för avsikt att åtgärda dessa, säger Tomas Ek i ett pressmeddelande.

Västra länken

Nu kommer Trafikverket att åtgärda felen. I protokollet från den senaste besiktningen framgår det bland annat att sträckan har betydande brister vad gäller bärigheten samt en rad andra punkter.

NCC: Vägen är redo att öppnas

– Vi har inte fått den kvalité på vägen som vi har köpt. Dessvärre har NCC:s agerande gjort att vi tappat massor av tid, säger Tomas Ek, projektledare vid Trafikverket.

– NCC:s ståndpunkt är att hela vägsträckan är redo att öppnas sedan länge. Dessutom pågår det en överbesiktning, och NCC följer entreprenadkontraktet och inväntar resultatet av den. De åtgärder som Trafikverket nu planerar behöver de vara redo att stå för själva, säger Amelie Winberg, presschef för NCC till SVT Nyheter Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du en sammanfattning av alla turer kring Västra länken – på 60 sekunder. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västra länken

Mer i ämnet