– Vi ville inkludera även näringslivet för att pengarna skulle ge ännu bättre nytta, säger Daniel Gustafsson, chef för utveckling av landbaserad vindkraft i Sverige . Foto: Pressbild

Vattenfall tar pengar från vindkraftssatsningar – för att stötta företagare i inlandet

Publicerad

Vattenfall vill inte avslöja hur mycket pengar man tänker avsätta till det lokala näringslivet vid nya vindkraftssatsningar. Men tanken är att upplägget ska bli standard framöver, enligt Daniel Gustafsson som är chef för utveckling av landbaserad vindkraft i Sverige .

SVT Västerbotten har tidigare berättat om den ekonomiska föreningen Garantia i Lycksele som gjort ett avtal med Vattenfall om att få ta del av de vindkraftspengar som satsas i området under de kommande åren. Pengarna lånas sedan ut till företag som vill satsa.

– Pengarna behöver nödvändigtvis inte gå till företag kopplade till vindkraft, utan är öppet för alla branscher, säger Daniel Gustafsson, på Vattenfall.

Gav tidigare stöd till föreningslivet

Tidigare gav Vattenfall stöd till det lokala föreningslivet och till exempel bygdegårdar vid vindkraftssatsningar, men sen tänkte man om.

– Vi ville inkludera även näringslivet för att pengarna skulle ge ännu bättre nytta, säger Daniel Gustafsson.

Vattenfall kommer att följa upp konceptet under de kommande åren för att se vilka företag som får hjälp och om det finns sätt att förbättra systemet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.