Christer Björkman, räddningschef i beredskap på räddningstjänsten i Vindeln. Foto: Arkiv/SVT

Vattenflödet kulminerar till helgen

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten menar att vattenflödena kommer fortsätta öka ända fram till helgen då de ska kulminera. Redan nu rinner omkring 1 000 kubikmeter vatten genom Vindelälven varje sekund, men den siffran lär öka.

– Det är höga vattenflöden och de kommer att öka i Vindelälven, det är 1000 kubikmeter vatten per sekund. Det ska öka till 1400 kubikmeter per sekund mot helgen, säger Christer Björkman, räddningschef i beredskap.

Han säger att vägar och infrastruktur ännu inte är i farozonen, men vissa husägare kommer troligtvis att uppleva problem med vattnet.

– Det börjar tränga in i källare, framförallt i Hjuken, de frågar ifall vi kan göra någonting och vi svarar nej. Det blir fastighetsägarnas egen uppgift att ta hands om sin egendom, konstaterar Björkman.

Går att förebygga

– Man kan ju vidta åtgärder redan nu, lyfta upp saker ur källaren, stänga till luckor och fylla på i vallar, ifall man har sådanna. Har man båtar och bryggor som sitter fast vid älvskanten så bör man dra upp dem längre upp på land.

Under torsdagen bärgade räddningstjänsten exempelvis en bil som hade stått parkerad för nära strandkanten. När räddningstjänsten kom till platsen var det bara bilens tak som syntes ovanför vattenmassorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårfloden 2018

Mer i ämnet