Vattentankar är utplacerade på flera ställen. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Vattenläcka under tågspår – tusentals drabbade

Uppdaterad
Publicerad

En stor vattenläcka ha uppstått i Skellefteå kommun. Under fredagen tvingas elever vara hemma från skolan på grund av vattenbristen. Kommunen har ställt ut bajamajor och vattentankar på flera ställen.

Skellefteå kommun har drabbats av tre vattenläckor under natten till torsdagen. Två av dem kommer endast påverka vattentrycket. Men den tredje läckan som finns i Klemensnäs är värre. Läckan finns under järnvägen. Det gör att det tar tid att laga den.

TV: Se vattenläckan som orsakar stora problem

 Skellefteå kommun uppmanar boende i Ursviken och Skelleftehamn att vara sparsamma med vattnet.

– Man kan använda vattnet, men man ska undvika att köra tvättmaskin eller duscha. Om alla alla försöker tänkta på det, så kan alla klara sig utan att behöva använda vattnetankarna som kommer ställas ut, säger kommunikatören Katarina Bergsten.

Elever får vara hemma

På torsdagseftermiddagen kördes bajamajor ut till skolorna. Högstadieeleverna i Ursviken och Skelleftehamn tvingas vara hemma från skolan på grund av vattenbristen.

– Vattnet rinner inte så bra och det är svårt att spola. Då kan det vara bättre att stänga av toaletterna, säger Katarina Bergsten.

Det har också körts ut vattentankar till flera verksamheter i Ursviken, till exempel förskolor, skolor och äldreboenden. Målen är att vattenläckan ska vara lagad på fredag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.