Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Svårt att förstå vad det finns för argument” – hör Linda-Marie Byström som hyr ut vattenskotrar om reglerna. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Vattenskoteruthyrare i Umeå: Gör inte skillnad på vattenskoter och motorbåt

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommun vill fortsatt kunna stoppa vattenskotrar från att köra i mindre sjöar. Vattenskoteruthyrarna Linda-Marie Byström och Sara Sundqvist tycker det är märkligt att man vill göra skillnad på vattenskotrar och motorbåtar.

– Det är så många som hackar på oss hela tiden. Vissa kör fordon dåligt men alla gör inte det, säger Sara Sundqvist.

Vattenskotertrafiken är hårt reglerad idag men en statlig utredning föreslår att reglerna ska lättas. Enligt förslaget ska det vara tillåtet överallt utom i naturreservat. Umeå kommun vill dock kunna förbjuda vattenskotrar i små vattendrag.

Linda-Marie Byström och Sara Sundqvist äger ett företag i Umeå som hyr ut vattenskotrar. De tycker båda att det är märkligt att göra skillnad på olika typer av vattenfordon.

”Kan inte särskilja båt från vattenskotrar”

– Vi ger alltid tydliga instruktioner när vi hyr ut hur man ska bete sig. Det känns som att vissa har agg mot oss. Man kan inte särskilja båt från vattenskotrar, säger Sara Sundqvist.

De menar att det är några få personer som missköter sig som förstör för alla.

– Det är tråkigt att det får så mycket fokus. Om man tittar på hur många det är som kör vattenskoter så är det vara några få som kör dåligt. Men vi skulle inte stänga av områden där motorcyklister inte får köra på vägen för att de missköter sig, säger Linda-Marie Byström.

• Idag får man, enligt vattenskoterförodningen, endast köra skoter i allmänna fartleder och inom områden där länsstyrelsen har beslutat om undantag från det generella förbudet.

• Den som kör en vattenskoter är ansvarig för att inte skada människor, natur eller miljö.

• Reglerna kring var man får köra kan komma att lättas – statens utredning föreslår att vattenskoterförordningen upphävs, men att det ska vara förbud mot att köra i vaturreservat.

Källa: Naturvårdsverket/regeringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.