Miahabo Berkelder ville bli familjehem, men ifrågasattes då hon var vegan. Foto: TT/Privat.

Veganer ville bli familjehem – ifrågasattes

Publicerad

Miahabo Berkelder och hennes familj ville bli familjehem. Men hon upplevde kommunens bemötande som uselt – på grund av att de är veganer.

– Hon sa att ingen vill ha sitt barn hos en familj som inte äter kött.

Miahabo Berkelder och hennes fru hade funderat på att bli familjehem ett tag innan de tog kontakt med kommunen. De anmälde sitt intresse och såg fram emot att få hjälpa ett barn som behövde en stabil familj.

– Det finns barn som inte kan bo i sin familj och vi tänkte att ett sådant barn kunde få bo hos oss istället. Vi vet att det finns ett behov, säger Miahabo Berkelder.

Ingen familj vill ha sitt barn hos vegan

Men det blev inte som de hoppades. Hon tycker att kommunens handläggare gav ett dåligt bemötande.

– Hon blev helt ställd när jag berättade att vi är veganer. Hon sa att det kanske inte alls var möjligt att bli familjehem då. Sen undrade hon om vi hade några andra ”principer” som vi inte kunde tänka oss att kringgå.

– Jag blev så himla ställd. Det lät som en omöjlighet att bli familjehem. Hon undrade om vi kunde börja äta kött, men jag sa nej. Vi äter ju vanlig mat, men veganbullar istället för köttbullar.

Handläggaren sa att hon inte trodde att det fanns några familjer som skulle gå med på en sådan familjehemsplacering.

”Kändes som att vi var störda”

– Det kändes som att vi var lite störda och att det var något rubbat med oss. Okej om de inte godkänt oss som personer efter utredning, men nu var det maten som var problemet.

Efter samtalet beslutade Miahabo och hennes fru att inte gå vidare med ansökan.

– Vi tappade lusten. Men vi funderar på att vända oss till en privat förmedlare av familjehem framöver. Det finns barn och familjer som behöver hjälp och vi tror att vi kan hjälpa, säger hon.

Familjehemmet måste anpassa sig

Agneta Hammarström på Familjehemscentrum i Umeå kan inte kommentera det aktuella fallet, men konstaterar att man visst kan vara vegan, om man är villig att vara flexibel med vilken mat man lagar till barnet.

– Jag tänker att familjer kan se väldigt olika ut, men om man vill bli familjehem måste man kunna anpassa sig efter barnets behov, säger Agneta Hammarström.

Hon konstaterar att kommunens uppdrag är att se till att barnen har det bra och att de allra flesta barn vill äta kött. Däremot skulle det naturligtvis gå bra för ett barn som äter vegankost att få en veganfamilj som familjehem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.