Arkivbild. Djuren på bilden har inte med händelsen att göra. Foto: Janerik Henriksson, Fredrik Sandberg / TT

Veterinär i Västerbotten anmäls sedan ko och häst dött

Publicerad

Länsstyrelsen anmäler en veterinär i Västerbotten till Ansvarsnämnden efter två behandlingar som resulterade i att en ko och en häst fick avlivas.

Upprinnelsen var två anonyma anmälningar till Länsstyrelsen i slutet av maj i år som påstod att djuren i de här fallen inte behandlades på ett vedertaget sätt.

Veterinären, som verkar i Västerbotten, anmäls nu av Länsstyrelsen till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård för vidare utredning.

Fick inte ut foder som blockerade halsen – hästen fick avlivas

I slutet av maj i år fick veterinären, som hade jour, samtal från en hästägare vars häst hade problem med luftvägarna.

Veterinären behandlade hästen efter att djurägaren hade kommit in, det visade sig att den hade foderstrupsförstoppning och väldigt ont. Efter behandlingen började hästen svälja men hade fortfarande ont i halsen. Hästen skickades hem med antiinflammatorisk medicin men veterinären hade dock inte lyckats få ut allt foder från halsen.

När veterinären ringde djurägaren på morgonen ville hästen varken äta eller dricka och blev då remitterad till en annan veterinärstation. Där lyckades man inte lösa foderstrupsförstoppningen och hästen fick avlivas.

I Länsstyrelsens utredning hade en hästspecialist uttalat sig om att hästen borde ha remitterats direkt på grund av smärtan.

Kalven låg fel – kon fick avlivas dagen därpå

Det var i maj förra året som veterinären kallades ut till en besvärlig kalvfödsel på natten.

Enligt veterinären rörde det sig om en livmoderomvridning och de försökte lägga ned kon för att kunna få ut kalven som låg fel. Varken djurägaren eller veterinären lyckades dock få ut kalven vilket framgår av bägge parters inlagor.

Därefter går historierna isär något.

Veterinären säger att han tog beslut att kon behövde avlivas eller behövde kejsarsnitt och att djurägaren då sa att de skulle avliva kon till morgonen, varefter veterinären gav kon en spruta med kortison mot smärtan. Djurägaren menar dock att kortison gavs för att livmodern möjligtvis skulle kunna slappna av och kalven skulle kunna komma ut samt att man fick ytterligare en kortisonspruta att ge vid 16-tiden dagen därpå.

Morgonen därpå går djurägaren ut till kon som fortfarande ligger och krystar, vilket djurägaren menade ”kändes helt galet” och ringer då till en annan veterinär för att få råd. Denne tipsar då om den ”franska juckmetoden” och om en gaffel som ska användas för att vrida till kalven.

Djurägaren ringer då ut den ursprungliga veterinären och de försöker återigen att få ut kalven, som nu är död.

De håller på fram till mitten på dagen och enligt djurägaren försökte veterinären slutligen såga loss ett av frambenen på kalven men ger upp och säger att kon ska avlivas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.