”Vi är brickor i ett spel”

Publicerad

I Latikberg i Vilhelmina kommun möttes under måndagskvällen politiker och föräldrar för att diskutera frågan om förändringar i byaskolorna.

Socialdemokraterna i Vilhelmina vill att några av byaskolorna görs om till skolor för barn upp till tredje klass. Det skulle betyda att barn i till exempel Latikberg och Nästansjö skulle bussas till Vilhelmina från fjärde klass.

– Intrycket är att vi är brickor i ett spel. Väljer de att ta bort 4-6 i skolan så är det bara en tidsfråga innan de tar förskolan till tredje klass också, säger Pernilla Köpsén Abrahamsson, förälder till barn på skolan.

Ser inte till barnens bästa

Varför tror du att det är så?

– Det är en känsla jag får nu när allt går så fort och att de inte ser till barnens bästa utan det är bara den här besparingen som de har för ögonen.

 Socialdemokraterna ser det här som ett sätt för Vilhelmina kommun att spara in på flera miljoner kronor.

Sviket vallöfte

Det pratas om ett sviket vallöfte, vad säger du om det?

– Vad ska jag svara på det? Det är inget sviket vallöfte så till vida att det är ingen skola som läggs ned, menar Viveka Abrahamsson (S) som är ordförande i utbildningsnämnden i Vilhelmina.

– Det vi har kommit fram till ikväll är att vi tycker att man ska titta på det en gång till och se om det inte finns några alternativa lösningar. Politiken får det att låta som att det bara finns en väg att gå och vi föräldrar tror inte riktigt på det, säger Pernilla Köpsén Abrahamsson

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.