Vill sätta p för nya p-automaten

Uppdaterad
Publicerad

Västerbottens inland har fått sin första parkeringsautomat. Den finns vid Lycksele lasarett och anledningen är att landstinget vill att det ska vara lika på länets alla sjukhus. Men att man i förväg måste uppskatta hur lång tid besöket ska ta har väckt stor kritik.

Nu har Lycksele lasarett fått samma parkeringsautomater som i Skellefteå och Umeå. Där har man tidigare checkat in bilen när man kommit till sjukhuset och checkat ut när man lämnat. Men, med sjukhusens nya automater måste du istället uppskatta i förväg hur långt ditt besök ska ta.

– Då blir frågan vad som händer om man inte betalar så att det räcker, säger Maria Avander på parkeringen utanför Norrlands Universitetssjukhus. – Blir det böter då på en gång? Man kanske har en undersökning som tar längre tid än man hade tänkt sig.

Parkeringar i länet

Pengar tillbaka

Där har Maria Avander helt rätt. Står du kvar på parkeringen när tiden gått ut får du böter, men landstinget har ett råd till bilisterna.

– Det är inget problem om man sätter en rejält lång tid, säger Ulf Olofsson servicechef på Västerbottens läns landsting. Om jag har uppgett fyra timmar, men är färdig efter två så får jag pengarna tillbaka när jag checkar ut.

Avgift går till vården

Parkeringssystemet har ändrats från vanlig in- och utcheckning eftersom att kontokorts-företagen ska kunna veta hur mycket det kommer kosta innan de öppnar varje specifikt konto. Anledningen till att Lycksele nu fått parkeringsautomater har till viss del att göra med en rättvisetanke där alla sjukhus ska ha avgift på sina parkeringar. Men det är inte bara det.

– Jag sticker inte under stolen med att det här också är en ekonomisk fråga, säger Ulf Olofsson. Alla vet att vårdverksamheten kräver mer och mer pengar i och med att vården blir bättre och att vi lever längre. Så det är ett sätt att finansiera sjukhusverksamhet helt enkelt.

Många klagomål

Landstinget har haft många klagomål på de nya parkeringsautomaterna. Besökare har helt enkelt upplevt det nya systemet som krångligt. Men nu lovar de bättring.

– Vi har tänkt utveckla pedagogiken där, säger Ulf Olofsson. Sätta upp en mer pedagogisk lista med steg som är lätta att följa så att man inte behöver känna sig osäker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Parkeringar i länet

Mer i ämnet