Foto: Privat.

Vill starta djurambulans i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Det behövs en särskild ambulans som kan transportera sjuka eller skadade djur till veterinären. Det tycker Camilla Collin Hansson, en av de volontärer som just nu samlar in pengar till en djurambulans i Umeå.

Det finns flera djurambulanser i landet, i bland annat Västra Götaland och Stockholms län. De drivs av den ideella föreningen Svenska Djurambulansen och förhoppningen är att föreningen ska kunna starta ambulansverksamhet även i Umeå.

– Det är många djurägare som har svårt att ta sig till veterinären. De kanske inte har körkort eller är gamla. Då kan de få hjälp av djurambulansen, säger Camilla Collin Hansson.

Djurambulansen kan även ta hand om till exempel påkörda katter.

Söker stödmedlemmar

Hon är en av dem som senaste året jobbat för att samla in de pengar som behövs för att föreningen ska kunna starta verksamhet i Umeå. Ambulansen kostar 290 000 och de pengarna hoppas de att sponsorer ska stå för. För att verksamheten ska kunna starta är de dessutom helt beroende av stödmedlemmar. Hittills har de cirka 200 stycken men målet är 400 stödmedlemmar. Camilla Collin Hansson hoppas att ambulansen ska bli verklighet.

– Folk vi pratar med tycker det är jätteintressant. Det finns många djurägare i Umeå och tanken är att ambulansen även ska köra i kranskommunerna, säger Camilla Collin Hansson.

Ska köra ideellt

Hon är en av ett tiotal personer som planerar att jobba ideellt med att köra ambulansen. De ska ha utbildning i första hjälpen på djur och turas om att ha jour.

På vissa håll i länet finns inte ens en människoambulans, vad säger du om det?

– Ja det kan finnas de som tycker det är knäppt, men det här är helt ideellt och det är inga skattepengar som går åt. Det borde förstås finnas både och, säger Camilla Collin Hansson.

Insamlingen pågår till januari nästa år och det är styrelsen i Svenska Djurambulansen som i slutändan avgör om verksamheten kan starta i Umeå.

Här kan du läsa mer om djurambulansen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.