Hör arrangören, Paola Lundmark, om manifestationen mot utvisningar Foto: SVT

Vill stoppa utvisningarna till Afghanistan

Publicerad

Idag hölls en manifestation i Umeå för att stoppa utvisningarna till Afghanistan. Bakom manifestationen låg bland annat asylrättsnätverket ”Låt dem stanna” och ”Ung i Sverige”.

Paola Lundmark är en av arrangörerna och hon tycker det som pågår strider mot rättssäkerheten. Hon vill både stoppa alla utvisningar till Afghanistan och ge permanenta uppehållstillstånd till ensamkommande ungdomar som varit här i över ett år.

– Om det inte hade varit så att domare, advokater, nämndemän och sakkunniga hade kritiserat den här processen så hade vi kanske accepterat det här, men vi ser att det är vansinne, säger hon.

Rätt att överklaga

Pierre Karatzian på Migrationsverkets presstjänst säger att han har svårt att kommentera kritiken när han inte vet vilka ärenden den refererar till.

Migrationsverket gör alltid en individuell prövning av åberopade asylskäl och han påpekar att man har rätt att överklaga sitt beslut till Migrationsdomstolen och Migrationsöverdomstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.